dakonderhoud

Dakonderhoud

Dakonderhoud is ontzettend belangrijk om de kwaliteit van uw dak te behouden. Met onderhoud verlengt u daarnaast ook de levensduur van de dakbedekking én ziet uw dakoppervlak er mooier uit. Schakel voor het onderhoud van uw dak een ervaren dakdekker in, zodat u profiteert van de hoogste kwaliteit. Besparen op dakonderhoud?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u meer over dakonderhoud. U leest wat dakonderhoud kost, krijgt meer informatie over de werkzaamheden bij dakonderhoud en leest hoe u bespaart op de kosten van dakonderhoud. Tot slot krijgt u meer informatie over dakonderhoud bij een schuin of plat dak.

Gratis offertes vergelijken

dak onderhouden

Wat kost dakonderhoud?

De prijzen voor onderhoud aan uw plat dak zijn afhankelijke van het soort onderhoud en het type woning. Regulier dakonderhoud, bestaande uit een dakinspectie en een dakreiniging, kost gemiddeld tussen de €12,- tot €20,- per m².

Voor een gemiddelde tussen- en hoekwoning liggen de kosten voor dakonderhoud rond de €15,- per m². Ook bij een 2-onder-1-kap woning liggen de prijzen voor onderhoud rond de €15,- per m². Woont u in een vrijstaande woning? In dat geval liggen de kosten voor dakonderhoud iets lager, gemiddeld rond de €12,- per m². Dit komt vooral omdat het totale dakoppervlak groter is: hoe groter de omvang van het onderhoud, des te lager de prijs per m².

Dakonderhoud kosten in 2024

Wat?Prijzen*
Regulier dakonderhoud€12,- en €20,- per m²
Type woning
Tussenwoning€15,- per m²
Hoekwoning€15,- per m²
2 onder 1 kap€15,- per m²
Vrijstaande woning€12,- per m²

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Elk dakdekkersbedrijf hanteert eigen tarieven. Vraag een gratis offerte aan voor exacte prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de prijzen. Allereerst speelt het daktype, schuin of plat, een rol. Voor dakpannen schoonmaken vragen de meeste dakdekkers hogere prijzen dan voor het reinigen van een plat dak. Waarom? Omdat schuine daken lastiger te bereiken zijn en dakdekkers hier meer materialen voor in moeten zetten.

Het materiaal van de dakbedekking speelt uiteraard ook een rol. De kosten voor het onderhoud aan een rieten dak of groendak liggen een stuk hoger dan de prijzen voor dakonderhoud op een pannendak.

De prijzen voor onderhoud worden beïnvloed door:

 • Het daktype: plat of schuin.
 • De dakbedekking.
 • De staat van het dakoppervlak.
 • Het totale dakoppervlak: hoe groter, des te lager de prijs per m².

Kwalitatief dakonderhoud? Schakel een ervaren dakdekkersbedrijf in!

Vraag een gratis offerte aan en profiteer van de laagste prijzen voor dakonderhoud!

Wat houdt dakonderhoud in?

Met goed onderhoud verlengt u de levensduur van uw dakoppervlak. Het dakonderhoud bestaat uit verschillende werkzaamheden. Allereerst voert de dakdekker een uitgebreide dakinspectie uit. Hij brengt alle beschadigingen en zwakke plekken in kaart. Door deze direct te herstellen of zelfs repareren bent u grotere problemen voor. Daarnaast bestaat het dakonderhoud ook uit het reinigen en ontmossen van het dakoppervlak. Eventueel kunt u ervoor kiezen om hierna een dakcoating aan te brengen. Dit laat de kleur van uw dakoppervlak weer stralen en voorkomt dat mossen of andere vervuiling aan het dakoppervlak kan hechten.

Onder het onderhoud vallen deze werkzaamheden:

 • Professionele dakinspectie.
 • Kleine reparatie- en herstelwerkzaamheden.
 • Uitgebreide dakreiniging inclusief dakgoten schoonmaken.
 • Eventueel het aanbrengen van een dakcoating.

dakinspectie

Wat is een dakinspectie?

Een dakinspectie is iets dat u alleen kunt laten doen door een ervaren dakdekker. De vakman controleert het complete dakoppervlak op beschadigingen én op zwakke plekken. Dat is belangrijk, omdat deze zwakke plekken kunnen verslechteren tot er echt een beschadiging ontstaat. Voor iemand zonder ervaring is het vaak lastig te achterhalen waar de dakbedekking verzwakt is.

Waarom is een dakinspectie belangrijk?

Omdat u hiermee de staat van het dak in kaart brengt. Bovendien kunt u problemen voor zijn. De vakman vindt de plekken die binnen een paar maanden voor een lekkage kunnen zorgen, en herstelt deze. Zo voorkomt u schade aan uw dakconstructie.

Onderhoud plat dak

Een plat dak vereist meer onderhoud dan een schuin dak. Waarom is dat? Bij een schuin dak loopt water direct naar beneden, terwijl het bij regenwater langer op een plat dak blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat de dakbedekking van een plat dak veel meer blootgesteld wordt aan water en vervuiling: dit tast de dakbedekking aan.

Bij onderhoud aan een plat dak doet een dakdekker het volgende:

 • Hij controleert de dakbedekking van het plat dak op mechanische gebreken.
 • De dakdekker zoekt naar (eventuele) lekkagepunten op uw plat dak.
 • Het dakdekkersbedrijf checkt de afwatering van het plat dak.
 • De vakman reinigt uw dakbedekking.

onderhoud dak

Dakonderhoud schuin dak

Hoewel het dakonderhoud bij een schuin dak vergelijkbaar is met onderhoud op een plat dak, zitten er wel verschillen tussen. Bij een dakinspectie bij schuine daken checkt de vakman bijvoorbeeld ook of de schoorsteen nog van goede kwaliteit is en of de aansluitingen van de dakkapel en dakramen nog volledig waterdicht zijn.

Een andere belangrijke stap is het ontmossen en reinigen van de dakpannen. Mos tast een pannendak heel snel aan, dus het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk laat verwijderen. Naast een dakinspectie en een dakreiniging, maken de dakdekkers ook de dakgoot goed schoon en controleren ze of het regenwater correct wegloopt.

Onderhoud rieten dak

Het onderhoud aan een rieten dak is een specialistische klus die niet elke dakdekker kan uitvoeren. Het onderhoud bestaat onder andere uit het kammen en sprayen van het riet. Kammen houdt in dat de vakman een laagje mos en algen verwijdert. Dit is van groot belang, omdat mos en algen een negatieve invloed hebben op de levensduur van een rieten dak. Door de rieten dakbedekking te sprayen stopt de algengroei. Dit heeft het beste effect als het onderhoud eens per jaar wordt herhaald.

De kosten voor onderhoud aan een rieten dak liggen een stuk hoger dan onderhoud aan standaard daken. De kosten voor onderhoud aan een rieten dak zijn onder andere afhankelijk van de hellingshoek, de kwaliteit van het riet en of de dakdekkers een steiger nodig hebben.

Dakbedekking toe aan onderhoud? Dakdekker inschakelen!

Ontvang een gratis offerte van een ervaren dakdekker bij u in de buurt!

Schoonmaken dakgoten

Het schoonmaken van de dakgoten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Als de dakgoten vervuild zijn, loopt het regenwater niet meer goed weg. Het gevolg zijn vervelende lekkages, wat ook waterschade aan uw interieur veroorzaakt.

Kan ik zelf mijn dakgoten reinigen?

Ja, dat is mogelijk: mits u een ladder heeft die hoog genoeg is en u beschikt over stalen zenuwen. Het reinigen van de dakgoten is namelijk geen gemakkelijk klusje, en werken op hoogte brengt altijd een risico met zich mee. Bespaar uzelf de moeite en schakel een dakdekker in. Hij verwijdert vuil en controleert direct of de afwatering nog goed werkt.

onderhoud dakgoten schoonmaken

Dak impregneren of coaten

Na het schoonmaken van de dakbedekking kunt u ervoor kiezen op het dakoppervlak te impregneren of coaten. Dit houdt in dat de vakman een dun laagje aanbrengt op de dakbedekking. Deze is niet direct zichtbaar, maar zorgt er wel voor dat vervuiling in de toekomst niet hecht aan de dakbedekking. Met andere woorden: een dakcoating zorgt ervoor dat uw dak er langer mooi uit blijft zien.

Het is zelfs mogelijk een coating met een kleurtje aan te brengen. Zo geeft u uw dakbedekking weer een frisse, stralende kleur die lang aanhoudt. Uw dak lijkt na een coating weer als nieuw!

Zelf doen of uitbesteden?

Om de kwaliteit en levensduur van uw dakbedekking te waarborgen is het verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen. Zeker bij het onderhoud van een rieten dak. Alleen dan weet u zeker dat alle zwakke plekken worden opgespoord en behandeld. Doet u dit zelf, dan ziet u waarschijnlijk cruciale beschadigingen over het hoofd: gewoon omdat u niet de ervaring heeft van een ervaren dakdekker.

Daar komt nog bij dat het werken op hoogte altijd risico met zich meebrengt. Dakdekkers beschikken over voldoende materialen om veilig het dak op te klimmen. U zou deze materialen apart moeten kopen of huren. Met deze kosten erbij is het niet veel duurder om direct een dakdekkersbedrijf in te schakelen.

Abonnement voor dakonderhoud?

Onderhoud aan uw dakbedekking uitbesteden? Overweeg dan een abonnement af te sluiten! De prijzen voor een onderhoudsabonnement zijn vaak gunstiger dan eenmalig onderhoud. Bovendien bespaart u uzelf met een abonnement een heleboel moeite.

U hoeft zich niet meer af te vragen wanneer het tijd is voor dakonderhoud, omdat het dakdekkersbedrijf contact met u opneemt als het weer tijd is. Bovendien wordt u met een abonnement vaak sneller geholpen bij een daklekkage dan als u geen abonnement heeft afgesloten. Door structureel dakonderhoud te plegen weet u zeker dat uw dakoppervlak de maximale levensduur behaalt.

Bespaartips voor dakonderhoud!

Bij een groot dakoppervlak kunnen de kosten voor dakonderhoud flink oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de prijzen toch zo laag mogelijk te houden. Overleg eerst eens met uw buren: hoe groter het oppervlak, des te lager de prijs per m². Door samen met de buren één dakspecialist in te schakelen bespaart u dus op de kosten.

Ook met het afsluiten van een abonnement bespaart u vaak op de kosten. Dat komt omdat een abonnement goedkoper is dan eenmalig dakonderhoud.

Zo bespaart u op de kosten voor dakonderhoud:

 • Regel een kwantumkorting met uw buren.
 • Sluit een abonnement af.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit.

dakdekkersbedrijf dakonderhoud

Dakdekker nodig voor dakonderhoud?

Is uw dak aan onderhoud toe? Bespaar uzelf de tijd én energie en schakel een ervaren dakspecialist in. Hij helpt u snel en zorgt ervoor dat uw dakoppervlak in een mum van tijd weer van goede kwaliteit is. Bovendien geeft hij een persoonlijk advies: wanneer is een dakreparatie voldoende en wanneer is een volledige dakrenovatie aan te raden?

Besparen op dakonderhoud?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo snel mogelijk een gratis prijsopgave in uw mailbox. Past het aanbod niet bij u? Geen zorgen! De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen. U zit dus nergens aan vast!