Duurzame warmtepomp plaatsen?

Bespaar op de energiekosten!

Warmtepomp Raamsdonksveer

Op zoek naar een milieuvriendelijke methode om je woning in Raamsdonksveer te verwarmen? Kies dan voor een warmtepomp! Warmtepompen halen warmte uit het grondwater, de lucht of de aarde (aardwarmte) en zetten dit om in bruikbare energie. De meeste pompsystemen worden aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten warmtepompen, de werking van elk warmtepomptype en de gemiddelde prijzen. Lees snel verder om te weten te komen welk systeem geschikt is voor uw woning in Raamsdonksveer. Schakel voor de installatie een installateur uit de omgeving in. Vul het offerteformulier in en ontvang een aantal gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijk en bespaar op de prijs!

Voordelen van een warmtepomp

Het grootste voordeel van het aanschaffen van een warmtepompsysteem is dat u geen gas meer verbruikt voor de verwarming van uw huis. Dit is onder andere beter voor het milieu, want u stoot geen CO2 meer uit. De overheid heeft plannen om alle gasgestookte cv-installaties te verbieden vanaf 2021. Een warmtepomp is dan zeer geschikt. Sommige systemen kunt u aansluiten op de bestaande verwarmingssystemen, ook voor de vloerverwarming. De belangrijkste voordelen van het aanschaffen van warmtepompen:

  • U verwarmt zonder gas en bespaart zo op de energiekosten.
  • Het is een milieuvriendelijke manier van energie opwekken.
  • U verhoogt de waarde van uw huis.

Hoe werkt een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, allemaal halen ze warmte uit de omgeving en zetten dit om in energie. Deze energie wordt gebruikt voor de centrale verwarming, ook voor vloerverwarming, en voor het opwarmen van warmwater.

De warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, het grondwater of uit aardwarmte, met koelmiddel. In het gesloten systeem vindt verdamping plaats onder lage druk en vervolgens in druk verhoogd. Er ontstaat dan een warm gas en door condensatie wordt er warmte afgegeven. Deze werking is een zeer effectieve en efficiënte manier om warmte op te wekken zonder gas.

Een aantal systemen zijn ook geschikt voor het koelen van een woning, net als een airco. Dit is voornamelijk in combinatie met vloerverwarming.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Volledig elektrische pompen zijn bijvoorbeeld een lucht-water of water-water pomp. Een hybride systeem werkt samen met een hoogrendementsketel. Daarnaast is er ook nog een ventilatiewarmtepomp. Een installateur uit Raamsdonksveer geeft u graag advies over wel systeem u het beste kan aanschaffen. Dit is namelijk afhankelijk van de woningisolatie, de mogelijkheden om te boren, uw budget en hoeveel ruimte u heeft. Soms is het ook mogelijk om een systeem te huren in plaats van te kopen.

Elektrische warmtepompen Raamsdonksveer

Elektrische warmtepompen maken helemaal geen gebruik meer van aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel een all-electric pomp genoemd. Het is verstandig om de warmtepomp te combineren met een warmtepompboiler. Deze boiler zorgt ervoor dat er voldoende water is voor douchen en dergelijke. Er zijn verschillende soorten systemen waaruit u kunt kiezen voor het opwarmen en koelen van een woning. U bespaart op de energiekosten. De terugverdientijd is afhankelijk van het systeem en de besparing. Lees verder om meer over de werking te weten te komen.

warmtepomp Raamsdonksveer

Lucht-lucht warmtepomp

Een elektrische lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en qua werking lijkt het op een airco. De warmte uit de lucht wordt met een buitenunit omgezet naar bruikbare energie voor verwarming en koelen. Het voordeel van een lucht-lucht systeem is dat er geen boringen in de grond nodig zijn. Nadeel van de elektrische pomp is dat het niet geschikt is voor bestaande verwarmingstoestellen of vloerverwarming. De warme lucht wordt namelijk met een ventilator in uw huis geblazen. Daarnaast is het rendement bij koud weer vaak te laag is om uw huis in Raamsdonksveer goed te verwarmen. In dat geval heeft u nog een extra verwarmingstoestel nodig. U heeft ook nog een warmtepompboiler nodig voor warmwater.

Een lucht-lucht warmtepomp kost gemiddeld rond de €4.000,- tot €8.000,-.

soorten warmtepompen

Lucht-water warmtepomp

Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp zijn er ook geen boringen in de grond nodig. Deze warmtepomp haalt namelijk de warmte uit de omgevingslucht en absorbeert deze door middel van een condensor met koelmiddel. De buitenlucht wordt aangezogen door een buitenunit en doorgezet naar de binnenunit. In de binnenunit wordt de omgevingswarmte vervolgens gebruikt om het water op te warmen. Een elektrische lucht-water warmtepomp kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en voor warm water voor sanitair en de keuken zonder gas. Deze warmtepomp heeft een terugverdientijd van ongeveer 10 tot 12 jaar.

De prijzen voor lucht-water warmtepompen liggen tussen de €10.000,- tot €15.000,-.

Water-water warmtepomp

Voor het aansluiten van een elektrische water-water warmtepomp worden er twee putten vlakbij de woning, meestal in de tuin, geboord: een pompput en een retourput (of lozingsput). De diepte van de putten voor een water-water pomp ligt tussen de 25 en de 150 meter. Niet op alle plekken in Nederland mag er zo diep geboord worden, bijvoorbeeld in grondwater-beschermingsgebieden. Het grondwater wordt via de pompput opgepompt. Het afgekoelde water wordt weer teruggeleid via de retourput. Het water mag niet in aanraking komen met de buitenlucht in verband met kalkafzetting en oxidatie.

Een water-water warmtepomp kost gemiddeld tussen de €15.000,- tot €20.000,-.

Grond-water warmtepomp

Een elektrische grond-water warmtepomp zonder gas maakt gebruik van het water die in de grond aanwezig is, de aardwarmte. Aardwarmte komt door de zon en door het magma diep in de aarde. De aardwarmte wordt met een horizontaal of verticaal buizennetwerk opgevangen, een geothermisch systeem. Een horizontaal buizennetwerk wordt geplaatst op minstens 1,5 meter diepte. Er is een oppervlak nodig van minstens tweemaal het woonoppervlak. Het oppervlak boven het netwerk mag niet beplant worden. Voor een verticaal buizennetwerk gaat de diepte zelfs tot 150 meter, hiervoor is een minder groot grondoppervlak nodig.

Grond-water warmtepompen kosten ongeveer €15.000,- tot €25.000,-.

Hybride warmtepompen Raamsdonksveer

Een hybride warmtepomp is een lucht-water systeem en werkt samen met een hoogrendementsketel. Het bestaat meestal uit een buitenunit die lucht aanzuigt en een binnenunit die de warmte optimaal verwerkt. De hybride warmtepomp is gekoppeld aan een slimme thermostaat en de ketel.

Het voordeel van dit systeem met buitenunit is dat het op bijna alle bestaande verwarmingssystemen aangesloten kan worden en dat de installatie relatief eenvoudig is.

De kosten voor deze warmtepomp liggen tussen de €5.000,- tot €8.000,-.

Voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

In deze video van RTL Nieuws worden een aantal voor- en nadelen van warmtepompen besproken:

Ventilatiewarmtepompen Raamsdonksveer

Heeft u een mechanische ventilatie? Dan is het mogelijk om een ventilatiewarmtepomp te plaatsen. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine pomp die warmte uit ventilatielucht haalt en dit effectief gebruikt voor de verwarming en het koelen van een huis. Hierdoor bespaart u op de energiekosten. Hoeveel u bespaart is afhankelijk van de hoeveelheid lucht dat ververst wordt in uw woning in Raamsdonksveer. Een ventilatiewarmtepomp wordt altijd gekoppeld aan een hoogrendementsketel of een hybride warmtepomp (of spaarpomp). Op de plaats van uw huidige ventilaterbox wordt de ventilatiewarmtepomp geplaatst.

Een ventilatiewaterpomp kost ongeveer €3.000,-. Wanneer u per jaar ongeveer 1.700 m³ gas verbruikt, bespaart u ongeveer €180,- op de energiekosten met een ventilatiewarmtepomp in combinatie met een hoogrendementsketel.

Lagere energierekening en minder CO2-uitstoot

Door een warmtepomp te plaatsen verbruikt u minder gas. Hierdoor profiteert u van een lagere energierekening. Daarnaast is het beter voor het milieu, want u stoot minder CO2 uit.

Soort warmtepompBesparing op energierekening per jaar*Verlaging CO2-uitstoot
Warmtepomp lucht€350,- tot €400,-800 kilo
Warmtepomp bodem€550,- tot €600,-1.000 kilo
Hybride warmtepomp**€200,-800 kilo
Ventilatiewarmtepomp**€180,-600 kilo
*Bij een gemiddeld energieverbruik van 1.700 m³ gas per jaar in een woning met goede isolatie.
** In combinatie met een hoogrendementsketel.

Wilt u een duurzame en milieuvriendelijk verwarmingssysteem?

Kies voor het aansluiten van een warmtepomp! Vul het offerteformulier in.

Warmtepomp kosten

De prijzen voor het aansluiten van een nieuwe warmtepomp zijn voornamelijk afhankelijk van het type dat u laat plaatsen. Met een volledig elektrisch model bespaart u het meeste op de energiekosten. Een lucht-lucht warmtepompsysteem is het goedkoopste door de lage installatiekosten. De gemiddelde prijs, inclusief plaatsing door een installateur uit Raamsdonksveer, ligt tussen de €4.000,- tot €8.000,-. Lucht-water, water-water en grond-water systemen kosten meer door de installatie. Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van verticale of horizontale buizen. Een verticaal systeem heeft hogere kosten, maar behaalt een hoger rendement en neemt minder ruimte in beslag. Bekijk de prijstabel voor nog meer gemiddelde prijzen.

Wat kost een warmtepomp in 2024?

Soort warmtepompGemiddelde prijs*
Volledig elektrisch
Lucht-lucht warmtepomp€4.000,- tot €8.000,-
Lucht-water warmtepomp€10.000,- tot €15.000,-
Water-water warmtepomp€15.000,- tot €20.000,-
Grond-water warmtepomp€15.000,- tot €25.000,-
Overige soorten
Hybride warmtepomp€5.000,- tot €8.000,-
Ventilatiewarmtepomp€3000,-
*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw en installatie, maar exclusief aftrek van subsidie. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Waar zijn de kosten van afhankelijk?

De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het systeem waar u voor kiest en de installatiekosten. Het installeren van een lucht-lucht warmtepomp is bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker dan een water-water- of een grond-water warmtepomp. Hierbij moeten er namelijk diepe gaten in de grond geboord worden voor de installatie van het warmtepompsysteem. Daarnaast is het vaak nodig om bestaande waterleidingen om te leggen. Een hybride warmtepomp is goedkoper, deze heeft u al vanaf €5.000,-, maar hiermee bespaart u iets minder op de energiekosten. Hybride warmtepompen zijn zeer geschikt voor bestaande woningen in Raamsdonksveer, want er zijn minder aanpassingen nodig. Hierdoor liggen de prijzen voor installatie lager.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd?

De terugverdientijd wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid warm water dat u gebruikt en het gebruik van de verwarming. Een gezin verbruikt bijvoorbeeld meer dan iemand die alleen woont. Daarnaast is het ook nog afhankelijk van de mate van isolatie van uw woning in Raamsdonksveer. Een huishouding van vier personen gebruikt gemiddeld 1.600 m³ gas per jaar. De besparing loopt dan op tot wel €600,- per jaar met de installatie van een warmtepomp en het volledig afsluiten van het gas. De terugverdientijd van een lucht-lucht waterpomp is dan ongeveer 10 jaar. Een hybride warmtepomp behaalt een minder hoog rendement, maar is goedkoper te plaatsen. De gemiddelde terugverdientijd is dan 7 jaar.

Subsidie warmtepomp

Om een gedeelte van de kosten van het aansluiten van een warmtepomp te financieren is er een speciale subsidie. Deze subsidie wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) genoemd. Er gelden een aantal voorwaarden om de subsidie te ontvangen. Zo moet de warmtepomp een onderdeel zijn van een verwarmingstoestel en mag het vermogen niet hoger zijn dan 70 kW. Daarnaast moet u de pomp laten installeren door een deskundige installateur. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten van de subsidie. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie over de voorwaarden, het aanvragen en een handige lijst met subsidiebedragen per merk en type.

Wilt u tot wel 40% op de kosten van een warmtepomp besparen?

Vergelijk dan offertes! Vul het offerteformulier in voor gratis offertes van specialisten uit Raamsdonksveer.

installatie warmtepomp Raamsdonksveer

Warmtepomp installatie Raamsdonksveer

Een lucht-lucht of een lucht-water warmtepomp zijn het eenvoudigste om te installeren. De installateur uit Raamsdonksveer plaatst dan een buitenunit voor het aanzuigen van de buitenlucht. De ventilatiewarmtepomp wordt aangesloten op de centrale verwarmingsketel.

Voor het installeren van geothermische systemen, grond-water en water-water, zijn er graafwerkzaamheden nodig. Er wordt dan een buizennetwerk in de grond geplaatst. Deze installatie neemt daarom meer tijd in beslag. Tegelijkertijd met het installeren van de warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp wordt er ook een boilervat of een buffervat geplaatst voor de opslag van warm water. De complete installatie neemt ongeveer 1 dag tot 1 week in beslag.

warmtepomp met zonnepanelen

Warmtepomp met zonnepanelen

Het voordeel van het combineren van een warmtepompsysteem met zonnepanelen is dat u minder energie verbruikt. De zonnepanelen wekken meer energie en met een omvormer wordt dit omgevormd in bruikbare energie. In de koude maanden behaalt een warmtepomp een minder hoog rendement. De zonnecollectoren springen dan bij.

Het is zelfs mogelijk om de opgewekte stroom op te slaan in een thuisaccu. U heeft wel een buffervat nodig. In een buffervat wordt warm tapwater en warm water voor de verwarming, ook vloerverwarming, opgeslagen in verschillende temperatuurzones. Het water voor beide doeleinden komt zo niet met elkaar in aanraking.

warmtepomp met zonneboiler

Warmtepomp met zonneboiler

Een warmtepomp is uitstekend te combineren met een zonneboiler. Een zonneboiler levert warm kraanwater om te gebruiken in de keuken of de badkamer. De boiler gebruikt de warmte van de zon om bruikbare energie te genereren. Op bewolkte dagen genereert de zonnecollector minder warmte, daarom wordt er ook een naverwarmer geplaatst. De naverwarmer wordt alleen ingeschakeld wanneer er te weinig zonneschijn is voor voldoende warm water. Heeft u al zonnepanelen? Een boiler werkt ook uitstekend in combinatie met panelen. Ook voor het plaatsen van een boiler kunt u een subsidie ontvangen. Op rvo.nl staat hier meer informatie over.

verwarming met warmtepomp Raamsdonksveer

Warmtepomp en stadsverwarming

Bent u nu in Raamsdonksveer aangesloten op stadsverwarming? Soms horen specialisten dat men denkt dat het niet mogelijk is om dan een warmtepomp te installeren. Dit is echter niet het geval! In de meeste gevallen wordt er dan gekozen voor een lucht-lucht-, lucht-water of een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp moet u nog wel het vastrecht van de stadsverwarming blijven betalen, maar u verbruikt minder energie. Wilt u helemaal afgesloten worden van de stadsverwarming? Dan kunt u een lucht-lucht- of een lucht-water systeem installeren. Daarnaast is het noodzakelijk om de aansluiting bij de leverancier te beëindigen. Hiervoor moet u soms een bedrag voor betalen.

Onderhoud en reparatie

Het onderhoud van een warmtepomp bestaat uit het controleren van de waterdruk, de expansievaten en de inspectie van de bedrading. De monteur uit Raamsdonksveer bekijkt ook altijd de leidingen of er ergens een lekkage is en of alle onderdelen nog goed werken. Veelvoorkomende reparaties zijn het vervangen van versleten kleppen, het bijvullen van de waterdruk en het oplossen van storingen. Bekijk ook altijd de garantievoorwaarden. U krijgt altijd twee jaar garantie. Soms wordt dit echter uitgebreid naar vijf jaar, maar dan moet u wel jaarlijks een inspectie laten doen. Sluit een onderhoudscontract af voor periodiek onderhoud en reparatie. De onderhoudskosten zijn dan vaak lager.

Bekende merken

Wanneer u een nieuwe warmtepomp gaat kopen of huren, heeft u de keuze uit een aantal bekende merken. Eén van deze merken is Vaillant. Vaillant heeft een aantal duurzame elektrische systemen, bijvoorbeeld de compacte uniTOWER of de aroTHERM buitenunit. Ook Nefit staat bekend om de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Eén van hun innovatieve producten is de Nefit SolarLine. Eén van de nieuwste producten van Inventum is de Ecolution ventilatiewarmtepomp. Deze verwarmt niet alleen uw woning in Raamsdonksveer, maar zorgt ook voor een goede ventilatie. Andere bekende merken waar u uit kunt kiezen zijn Carrier, Itho Daalderop en Daikin.

warmtepomp installeren Raamsdonksveer

Voordelen warmtepomp installateur Raamsdonksveer

Voor het ontvangen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie moet u een erkende installateur inschakelen voor de installatie. Voor het installeren van warmtepompen die gebruik maken van bodemenergie (grond-water en water-water) zijn er bovendien aanvullende certificaten nodig, omdat het boren niet eenvoudig is. De installateur zorgt ook voor een goede afstelling. Dit zorgt voor een hoger rendement en een lager energieverbruik.

De voordelen van een installateur uit Raamsdonksveer:

  • Een juiste installatie bevordert de werking van de warmtepomp.
  • Het boren vereist vakkennis en er is speciaal gereedschap en andere machines nodig.
  • Het systeem moet afgestemd worden op de woning en de andere installaties, zoals ventilatie of zonneboiler.
  • De installatie moet gedaan zijn door een erkende installateur om een subsidie te ontvangen.
kosten nieuwe warmtepomp

Warmtepomp offertes op maat vergelijken

Een warmtepomp is een duurzame en milieuvriendelijke manier om uw woning in Raamsdonksveer te verwarmen en voor het opwarmen van tapwater. Wanneer u een nieuw warmtepompsysteem gaan aanschaffen, heeft u de keuze uit verschillende modellen. Bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, een warmtepompboiler of een ventilatiewarmtepomp. Deze systemen verwarmen zonder gas. Laat de installatie over aan een erkende installateur uit de regio Raamsdonksveer.

Bespaar op de kosten!

U bespaart op de prijs door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken. Vraag deze aan via het offerteformulier. Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend. Vergelijk de aanbiedingen en betaal niet te veel.

In ons netwerk vindt u ook eenvoudig een specialist voor cv-service, loodgieter of ervaren dakgootspecialist.