Dakgoten reinigen

Tijdens de herfst en winter kan er heel wat afval in uw dakgoten terecht komen zoals bladeren, takken, opgewaaid plastic en vuil dat in de regendruppels zit. Door regelmatig dit vuil te verwijderen uit uw goot voorkomt u veel problemen. Uw dakgoot is een belangrijk onderdeel van uw woning. Tijdens een flinke storm en regenbui zorgt uw goot ervoor dat het water via de goot en regenpijp de grond ingeleid wordt. Geleid uw dakgoot het water niet goed weg, dan loopt u gevaar dat er een lekkage ontstaat. Doet de goot goed zijn werk, dan blijven uw gevel, kozijnen, deuren en kelder behoed voor waterschade.

Start gratis offerteaanvraag!

Door een aantal simpele stappen te volgen maakt u uw dakgoot schoon en voorkomt u lekkage. Wij kunnen u de schoonmaak of reiniging ook uit handen nemen. Vraag gerust naar de voorwaarden. Cor van Meer staat voor u klaar!

Dakgoten reinigen

Hulp nodig bij het reinigen of schoonmaken van uw dakgoten?

Wij staan voor u klaar! Ruime ervaring op het gebied van het schoonmaken van dakgoten en regenpijpen.

Stap 1: Benodigdheden

Tijdens het schoonmaken van uw dakgoot hebt u weinig spullen nodig. Het is een simpele taak die u met weinig benodigdheden kunt uitvoeren. De volgende spullen hebt u nodig:

  • Ladder
  • Dunne tuinschep
  • Handschoenen
  • Tuinslang
  • Schuurspons/ staalborstel
  • Emmer
  • Lang stuk ijzerdraad/ doorsteekveer
Tijdens het schoonmaken of reinigen op de ladder gebruikt u de bovenste twee treden van de ladder niet, anders staat u niet stevig meer. De handschoenen gebruikt u voor uw eigenveiligheid. Er kunnen namelijk scherpe punten in de goot zitten zoals uitstekende spijkers of schroeven. Met stevige handschoenen voorkomt u dat u zichzelf bezeert. Hebt u alles gepakt, dan kunt u beginnen met schoonmaken.

Gratis offertes vergelijken

Stap 2: Vuil weghalen

Zet uw ladder tegen uw woning aan en klim naar boven. Doe altijd voorzichtig, uw eigen veiligheid staat voorop. Schep vuil met de dunne tuinschep uit uw goot in een emmer die u aan uw ladder kunt hangen. Hebt u het gedeelte schoongemaakt waar u bij kon, klim dan naar beneden en verschuif de ladder.

Ga echter niet naar de zijkant leunen maar blijf met uw heupen tussen de zijkanten van de ladder. Anders bestaat er het gevaar dat u valt of dat de ladder omvalt. Het schoonmaken van de goot werkt het beste als het vuil licht vochtig is, is dit niet het geval, spuit het dan met de tuinslang nat. Schep vervolgens het vuil uit de dakgoten.

Dakgoot schoonmaken

Stap 3: Schoonspuiten

Hebt u het meeste vuil weggeschept, pak dan de tuinslang weer. Leg de tuinslang in de goot en duw de slang met het spuitstuk langzaam richting de regenpijp. De kleine stukken vuil die u niet met het schepje kon verwijderen zullen nu wegspoelen. Blijft er echter nog steeds vuil in de dakgoot zitten? Gebruik dan de schuurspons of staalborstel om dit vuil weg te poetsen.
Dakgoot leegscheppen

Stap 4: Regenpijp ontstoppen

Veelal zit uw regenpijp ook vol met vuil en hierdoor loopt het water niet goed weg uit uw dakgoot. Het is daarom verstandig om de regenpijp ook te reinigen. Zet een emmer aan de onderkant van de regenpijp zodat die het vuil deels kan opvangen. Het reinigen begint u aan de bovenkant van de regenpijp. Probeer met een lang stuk ijzerdraad, waarvan u het uiteinde in een haak buigt, de prop te haken en omhoog te trekken. Lukt dit niet, probeer dan de prop door te prikken, dit kunt u eventueel doen met een speciale doorsteekveer. Werkt dit niet, probeer dan met een hoge drukspuit met speciale ontstopkop van onderen de pijp schoon te spuiten. Werkt dit ook niet, dan zit er niets anders op dan uw regenpijp te demonteren en alles per onderdeel te reinigen.

Hulp nodig?

Cor van Meer neemt u het werk graag uit handen. Selecteer onderstaand uw plaats of provincie voor de contactgegevens en telefoonnummer van Cor van Meer bij u in de buurt.

Gevolgen van een verstopte dakgoot

Een dakgoot dat niet op tijd wordt schoongemaakt, kan gaan overlopen en voor flinke schade zorgen. Dit kan leiden tot lekkage in uw woning waar vaak schimmel, vochtplekken en houtrot bij voor komt. Het brengt ook schade aan uw dakgoot, door plantenresten kunnen er gaten ontstaan. Het water kan hier doorheen komen en kan voor waterschade zorgen. Bij een verstopte regenpijp kan het water en vuil niet weg spoelen door de regenpijp heen. Het water en vuil blijft liggen in de goot en kan uiteindelijk veel te zwaar worden. Uw dakgoot kan hierdoor gaan vervormen, scheuren en in het ergste geval kan uw dakgoot het begeven. Dit proces gaat geleidelijk en in de tussentijd kan het water al flink wat schade aan uw kozijnen en daklijsten hebben toegebracht. Het is dus aan te raden uw dakgoten geregeld te reinigen. Tweemaal in het jaar schoonmaken is doorgaans voldoende, woont u dicht bij bomen, doe het dan wat vaker.