Radiator aansluiten

Heeft u een ruimte waar nog geen, of waar een nieuwe radiator geplaatst moet worden? Dan is het gemakkelijk om dit te laten doen door een specialist. Zoekt u een vakman die het aansluiten van de radiatoren u uit handen kan nemen? Neem dan gerust contact op met Cor van Meer.

Start gratis offerteaanvraag!

Wij leveren vakwerk tegen aantrekkelijk prijzen!In dit artikel leggen wij u uit hoe u het aansluiten in zijn werk gaat. Het is verstandig om van te voren uit te rekenen hoeveel capaciteit de radiator moet hebben. Zo hebt u straks geen warmte te kort in deze ruimte. Door deze klus zelf uit te voeren houd u het geld over wat u anders aan een monteur kwijt was geweest, hier kunt u nu andere dingen voor doen.

Radiator aansluiten

Hulp nodig met het aansluiten van de radiator? Cor van Meer biedt uitkomst!

Wij hebben ruime ervaring op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie. Vraag gerust vrijblijvend een offerte aan.

Inhoud van de kamer berekenen

Door te berekenen wat voor vermogen de radiatoren moeten hebben, komt u straks geen warmte te kort. Voordat u dit uitrekent, moet u natuurlijk eerst weten wat de inhoud van de ruimte is. Door een simpele rekensom te gebruiken hebt u snel de inhoud berekend, gebruik hier de volgende som voor: lengte x breedte x hoogte. Rond het antwoord af op hele meters, dit zijn de kubieke meters van de ruimte.

Kamertemperatuur bepalen

Iedere kamer heeft zijn eigen gewenste temperatuur, dit is natuurlijk afhankelijk van uw eigen voorkeur. Om de capaciteit, het vermogen en het aantal Watt te berekenen, moet u de gewenste temperatuur vermenigvuldigen met 3,86 en u hebt het aantal Watt dat de radiator moet hebben aan vermogen om de kamer te kunnen verwarmen. Het is belangrijk dat u de verwarming voldoende vermogen levert om zo uw kamer op de gewenste temperatuur te brengen.

Capaciteit berekenen van de radiator

De capaciteit die nodig is om de kamer op te warmen is nu een simpele taak. Dit is nu een simpele som geworden, u moet nu namelijk het aantal kubieke meters vermenigvuldigen met het aantal Watt per vierkante meter om de capaciteit te bepalen. Hebt u een kamer met een kubieke inhoud van 52m³ en wilt u deze kamer graag verwarmen tot een graad of 22, dan hebt u hier een radiator nodig met 85 Watt per vierkante meter. De formule die hierbij hoor is nu 52 x 85 geworden en dat levert een totaal vermogen op van 4420 Watt.

Radiatoren plaatsen

Nu u deze gegevens hebt verzameld, kunt u nu op zoek gaan naar het juiste model. Let hierbij ook op de aansluitingen, dit is erg belangrijk omdat deze straks wel op elkaar moeten aansluiten. Vervolgens is het een kwestie van loskoppelen, op maat maken en aansluiten. Voor u in 12 stappen beschreven hoe u dit moet doen.

Gratis offertes vergelijken

Capaciteit radiator berekenen

Stap 1. Aankopen

Nu u de nieuwe radiator(en) in huis hebt, kunt u beginnen. U hebt echter nog wel nieuwe ophangbeugels nodig, leiding beugels en pluggen. Koop liever te veel dan te weinig in, het overtollige dat nog in de verpakking zit kunt u binnen 30 dagen met de bon weer terug brengen naar de winkel.

Stap 2. Cv afsluiten

Haal de stekker van de Cv-installatie uit het stopcontact. Draai vervolgens de radiator die u wilt vervangen helemaal open. Dit geld ook voor alle radiatoren op de zelfde verdieping en de verdiepingen boven de kamer.

Stap 3. Water aftappen

Nu moet het water nog uit de radiatoren omdat het water dat er nog in zit tijdens het vervangen eruit komt. Sluit met behulp van een slangenklem en tuinslang aan op het aftappunt van de Cv-installatie. Dit is het laagste punt van de gehele Cv-installatie. Dit punt is te herkennen aan de koperen schroefdop met een kettinkje eraan. Leg de andere zijde van de slang buiten en draai het aftappunt open. Laat water weglopen tot dat de te vervangen radiator leeg staat.

Stap 4. Controle

U kunt controleren of er voldoende water weg is gelopen. Dit controleert u door regelmatig het aftapkraantje van de verwarming open te draaien. Komt er nog water uit, dan moet er meer water weg lopen. Komt er geen water meer uit, dan kan het aftappunt weer dichtgedraaid worden.

Stap 5. Wartels losdraaien

Draai de wartels los van het radiatorkraanhuis en van de leidingen. Schroef vervolgens ook de ophangbeugels los van de verwarming. Nu tilt u het geheel gemakkelijk van de muur. Let hierbij wel op roestwater dat nog in het systeem kan zitten, dit kan namelijk hardnekkige vlekken veroorzaken.

Stap 6. Leidingen verleggen

Het is nu een mooie gelegenheid om leidingen waar u zich aan stoort te verplaatsen. Zaag de bedoelde leidingen niet verder dan 4 cm van het plafond, de muur of de vloer vandaan. Deze lengte hebt u namelijk nodig om een knelfitting te plaatsen.

Stap 7. Ophang beugels plaatsen

Bepaal de plaats waar de ophangbeugels komen te hangen, meet dit wel af met de waterpas voor een recht resultaat. Hebt u de hoogte bepaald en hebt u afgetekend waar de gaten geboord moeten worden? Boor dan gaten van 10mm in de muur en schroef de beugels aan de muur vast. Hang de radiator op, let er wel op dat hij iets wat scheef moet komen te hangen, de kant met de ontluchtingsnippel moet namelijk 2mm hoger hangen. Stel de beugels daarom met de met behulp van de waterpas iets bij. Hebt u al een klein verschil, dan is het mogelijk om de nippel van kant te wisselen, deze kunt u namelijk losdraaien.

Stap 8. Radiatorkraanhuis en voetventiel plaatsen

Het puntstuk van het voetventiel en het radiatorhuis moeten losgedraaid worden. Om alles stevig en waterdicht te maken, moet er nieuw teflontape om de schroefdraad van het puntstuk. Draai nu het radiatorkraanhuis en het voetventiel vast aan de zojuist geplaatste puntstukken.

Stap 9. Leidingen op maat

Hebt u de keuze gemaakt om alles aan te passen, dan moeten er ook nieuwe leidingen op maat gemaakt worden. Om de verbindingen aan elkaar te krijgen, gebruikt u knelfittingen. Met beugels zet u de leidingen vast aan de muur. Bij designradiatoren zijn de leidingen achter de radiator verwerkt. Om verschil in kleur te voorkomen, is het verstandig om deze leidingen voordat u de radiator monteert schilderen. Is alles geplaatst, dan komt u er eigenlijk niet meer bij.

Stap 10. Aanvoer en afvoer

Koppel de afvoerende leiding aan het voetventiel vast en de aanvoerleiding vast aan de radiatorkraan, met behulp van een knelpuntstuk. Zet het voetventiel wel open, zodat het water na het bijvullen wel kan circuleren.

Stap 11. Cv-ketel weer aansluiten

U kunt uw CV-ketel weer aansluiten door de stekker van de ketel weer in het stopcontact te doen. Nu moet er nog nieuw water in het systeem. Daarnaast moet er ook veel lucht uit, ontlucht daarom het systeem tijdens het bijvullen. Is alles op druk, ontlucht het dan nogmaals. Vul hierna ook de gaten van het oude ophangsysteem om weer een mooi egale muur te creëren en alles er netjes afgewerkt uitziet.

Stap 12. Afwerken

Nu alles is opgehangen en inwerking is gesteld, moeten de leidingen nog mooi afgewerkt worden. Met rozetten werkt u de onderkant van de leidingen mooi af. Wilt u ze ook een mooi kleurtje geven, ontvet de leidingen dan en schuur ze licht op. Gebruik vervolgens een hittebestendige radiatorlak.

Verwarmingsmonteur Cor van Meer inschakelen

Komt u er tijdens het berekenen van de capaciteit, het vermogen of het aansluiten er niet meer uit? Er staat altijd een expert van Cor van Meer voor u klaar die het werk van u over kan nemen. Wij weten precies wat er moet gebeuren en kunnen het mooi voor u afwerken. Wilt u het liever helemaal zelf doen, dan kunt u deze specialisten altijd om raad vragen. Het is natuurlijk ook een optie om de gehele klus aan onze monteur over te laten, wij hebben het binnen een dag voor u aangesloten. Bovendien hanteren wij aantrekkelijk prijzen. U kunt vervolgens gelijk genieten van een goed verwarmde kamer.

Verwarmingsmonteur inschakelen