Zinken dakgoot

Een dakgoot is bij elke woning onmisbaar voor de hemelwaterafvoer. De meeste mensen kiezen ervoor om een zinken dakgoot te laten plaatsen als ze op zoek zijn naar materiaal met een lange levensduur. U vindt hier meer informatie over de voordelen van dit materiaal evenals hoe u dit het beste kunt onderhouden. Zoekt u een vakman die een zinken mastgoot of bakgoot op uw woning kan installeren? U bent bij ons aan het juiste adres.

Start gratis offerteaanvraag!

Wij zijn een netwerk van specialisten op het gebied van dakgoten. Wanneer u het offerteformulier invult ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes. Vergelijk hiervan de prijzen en voorwaarden vanuit uw luie stoel. U kiest vervolgens zelf welke vakman bij u langskomt voor het installeren van een zinken dakgoot. We zijn u graag van dienst!

zinken dakgoot

Overweegt u een zinken dakgoot op maat? Bekijk de prijs en voordelen!

De specialisten uit ons netwerk plaatsen en repareren uw zinken dakgoten. Vergelijk offertes en bespaar!

Zinken mastgoot of bakgoot?

Als u een zinken dakgoot wilt aanschaffen dan hebt u de keuze uit een mastgoot of een bakgoot. De bakgoot is de meest populaire goot in Nederland. De bakgoot heeft een rechthoekige vorm en een platte bodem. U zult ze vooral tegenkomen bij oudere woningen. Een bakgoot wordt veelal bevestigd met gootklussen en bakgootbeugels aan de dakconstructie. Het verschil tussen een bakgoot en een mastgoot zit hem in de vorm. Een mastgoot heeft namelijk de vorm van een halve cirkel. Een mastgoot rust op gootbeugels en is tevens verkrijgbaar in siervormen. Een voordeel van de bakgoot tegenover de mastgoot is dat u deze gemakkelijker schoon maakt.

Op maat?

Een zinken dakgoot is verkrijgbaar in verschillende maten. De mastgoot m37 is bijvoorbeeld de middelste standaard. De mastgoot m37 wordt dan ook vooral gebruikt voor de hemelwaterafvoer van middelgrote daken. Een dakgoot van m44 is daarnaast tevens een standard maat, m30 is geschikt voor kleinere daken. Het cijfer geeft hierbij het aantal centimeters aan. Naast kant-en-klare zinken goten is het tevens mogelijk om een dakgoot op maat te bestellen. Een mastgoot of bakgoot op maat is ideaal wanneer u een goot nodig hebt met afwijkende afmetingen. Als u een dakgoot op maat bestelt is het daarnaast mogelijk om siervormen aan te brengen of deze bijvoorbeeld met een bijpassende regenpijp te leveren.

Kwaliteit en levensduur

Zink is nog steeds één van de meest populaire materialen voor een dakgoot. Een dakgoot van zink kan tegen een stootje, voert hemelwater goed af en het heeft een authentieke uitstraling. Als een zinken mastgoot of bakgoot op de juiste manier wordt aangebracht, dan is de levensduur tot wel 40 jaar. Een zinken goot heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is erg duurzaam. Door de verbindingen te solderen zijn deze waterdicht. Het materiaal is robuust en sterk. Is er toch een lekkage ontstaan? U hoeft niet de hele dakgoot te vervangen zoals dat bij een dakgoot van kunststof wel vaak het geval is. Een lekkage is namelijk betaalbaar en snel te repareren.

Gratis offertes vergelijken

bakgoot zink

Zinken dakgoot repareren

U kunt een dakgoot van zink op verschillende manieren repareren. Een klein gat repareert u door hierop een flexibel kunststofproduct of vloeibaar zink aan te brengen. Is er een groter gat ontstaan? Dit kunt u (laten) repareren door te solderen. Allereerst plaatst u een plaat van zink over het gat, deze kunt u vervolgens solderen. Is de dakgoot dun geworden waardoor solderen niet mogelijk is? Dan kunt u voor het repareren een montagekit voor zinkverbindingen gebruiken. Een slechte plek kunt u repareren door hier een stuk gebitumeerd dakleer op aan te brengen. Dakgoten worden met elkaar verbonden door te solderen. Als hierin een lekkage ontstaat dan kunt u dit herstellen met een elastische rubber kit.

mastgoot zink

Zinken dakgoot plaatsen

Het plaatsen van een zinken goot is niet erg moeilijk. Het is echter verstandig om dit met twee personen te doen. Verwijder de onderste rij dakpannen zodat u voldoende werkruimte hebt. Bepaal eerst waar u de gootbeugels gaat plaatsen. De maximale afstand tussen twee beugels is 50-60 cm. Plaats vervolgens de eerste en laatste beugel om het juiste afschot richting de regenpijp te creëren. Span hiertussen een koord en houd een afschot van circa 3mm per meter aan. Controleer dit met de waterpas en zet de gootbeugels vast met schroeven. Monteer hierin de dakgoten van zink en soldeer deze aan elkaar vast.

zink onderhoud

Onderhoud

Onderhoud aan goten van zink is niet vaak nodig, maar het is wel belangrijk. In regenwater zitten opgeloste verontreinigingen zoals zuren. Deze, en zuren van rottende bladeren, kunnen de beschermlaag van zink aantasten. Hierdoor wordt ook de luchtverontreiniging aangetast. Het is daarom verstandig om dakgoten in ieder geval ééns per jaar schoon te maken. Voorstoppingen moeten namelijk voorkomen worden. Zorg er ook altijd voor dat zinken goten voor de winter schoon zijn zodat bladeren niet gaan rotten en zuren niet ontstaan. Controleer zinken goten daarnaast op roest. Roest en zink gaan namelijk niet samen. Als u minstens ééns per jaar onderhoud pleegt is de kans op lekken klein waardoor de levensduur verhoogt.

zink solderen

Prijs

Voordat u zinken goten om uw huis laat plaatsen bent u natuurlijk benieuwd naar de prijs. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals de afmetingen en eventuele extra opties. De prijzen van zinken dakgoten worden gerekend per meter. Gemiddeld kunt u uitgaan van een prijs tussen de €30,- en €55,- per meter, exclusief montagekosten. Een optie is het toevoegen van een bladvanger om verstopping tegen te gaan. Bij het toevoegen van een bladvanger moet u rekenen op een prijs tussen de €18,- en €22,- per 3 meter. Laat u zinken dakgoten op maat maken? Dan moet u rekenen op een hogere prijs per meter.

zinken dakgoot op maat

Hulp nodig? Offertes vergelijken!

U begrijpt dat een zinken dakgoot vele voordelen heeft. Wilt u een zinken dakgoot op maat installeren maar bent u niet zo ervaren in solderen? Of is een reparatie nodig? Een bakgoot, mastgoot of een goot op maat, wat u ook wilt laten installeren of repareren, u bent bij onze dakgoot specialisten aan het juiste adres. Wij zijn namelijk een netwerk van meerdere bedrijven met ervaring op het gebied van zinken goten. U ontvangt gratis en vrijblijvend meerdere (maximaal 5) offertes indien u het offerteformulier invult. U hebt de mogelijkheid om de offertes met elkaar te vergelijken op prijzen en voorwaarden. U kiest vervolgens zelf de vakman die de klus voor u gaat uitvoeren.