CV-ketel kiezen

Wanneer u een nieuwe CV-ketel, ook wel verwarmingsketel genoemd, wilt kopen dan kunt u uit vele verschillende soorten kiezen. De keuze hangt onder andere af van uw woonsituatie. U leest hier meer informatie over de soorten waar u uit kunt kiezen, het benodigde vermogen en de prijzen. Bent u op zoek naar iemand die uw combiketel kan vervangen? U bent bij ons aan het juiste adres. Wij zijn een netwerk van bedrijven op het gebied van verwarmingsketel installaties.

Start gratis offerteaanvraag!

Bij ons vraagt u geheel vrijblijvend offertes aan voor de installatie van uw combiketel waarna u deze in alle rust vergelijkt. Vervolgens kiest u de installateur met de beste voorwaarden en de laagste prijs voor uw installatie.

cv-ketel kiezen

Zoekt u een CV installateur die uw combiketel kan vervangen? Bij ons zit u goed!

Wij helpen u graag bij de installatie van uw nieuwe CV-ketel. Vraag gerust vrijblijvend een offerte aan.

Woonsituatie

U vraagt zich natuurlijk af welke verwarmingsketel u het beste kunt kiezen wanneer u uw oude wilt vervangen. Dit hangt erg af van uw woonsituatie. U moet rekening houden met een aantal dingen. Is uw huis goed geïsoleerd? Heeft u één of meerdere badkamers? Met hoeveel mensen woont u samen? Om te bepalen welke combiketel u het beste kunt kiezen is er het label Comfort Warm water (CW). Dit geeft aan hoeveel water er in een minuut verwerkt kan worden. Hoe meer warm water u wilt gebruiken, hoe hoger de CW waarde moet zijn, waarbij CW6 de hoogste waarde is. Wilt u kunnen afwassen terwijl een huisgenoot doucht? U kunt in dat geval het beste kiezen voor een CW6 combiketel.

Kopen, huren of leasen?

Bij het kiezen van een verwarmingsketel heeft u ook nog de keuze tussen kopen, huren of leasen. Als u een CV-ketel huurt betaalt u een maandelijks bedrag aan huur. Hierbij inbegrepen zitten de installatie, het onderhoud en uiteraard het gebruik van de CV-ketel. Aan het einde van de huur periode levert u de CV-ketel weer in. Een andere optie is het leasen van een verwarmingsketel. Dit werkt hetzelfde als huren, echter is de CV-ketel na de leaseperiode van u. Vanaf dat moment bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Leasen is nadelig wanneer u gaat verhuizen, u moet in dat geval vaak de resterende termijnen in één keer voldoen. Het kopen van een verwarmingsketel is uiteindelijk de voordeligste optie, mits u in één keer het aankoopbedrag kan voldoen.

Soorten ketels

Wanneer u uw oude gaat vervangen en een nieuwe CV-ketel gaat kopen dan kunt u kiezen uit verschillende soorten. Zo is er de keuze uit open en gesloten verwarmingsketels. Bij open verwarmingsketels is extra ventilatie erg belangrijk. Dit maakt ze ongeschikt voor goed geïsoleerde woningen. Bij een gesloten verarmingsketel wordt de lucht voor de verbranding van buiten het huis gehaald. Ook is er de keuze uit een solo CV-ketel of een combiketel. Een solo CV-ketel zorgt voor de centrale verwarming in huis, maar voor warm water is een losse boiler nodig. Combiketels hebben beide in één systeem. Combiketels zijn populairder omdat ze minder ruimte in beslag nemen, goedkoper zijn en lagere onderhoudskosten hebben. Verder zijn er nog HR en HRe verwarmingsketels.

Gratis offertes vergelijken

HR ketels

De verwarmingsketels waar de meeste mensen voor kiezen zijn HR verwarmingsketels. HR staat voor hoog rendement. HR verwarmingsketels halen een hoger rendement dan normale cv-combiketels, ze halen zelfs een rendement van minstens 100%. Dit komt doordat deze ketel de restwarmte, die normaal gesproken de woning verlaat door de schoorsteen, ook gebruikt. Hierdoor verbruiken HR ketels een kwart minder energie dan gewone CV-ketels. Dit is beter voor het milieu én het scheelt een hoop in energiekosten. Uiteindelijk zult u na het kopen van een HR verwarmingsketel uw investering terug verdienen.

HRe ketels

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van CV-ketels zijn HRe ketels. Deze combiketels kunnen uw huis verwarmen maar daarnaast ook elektriciteit opwekken en warm water leveren. In een HRe ketel bevindt zich een aardgasmotor. Op het moment dat de HRe verwarmingsketel aangaat, of als u warm water gebruikt, gaat dankzij de motor een generator aan die elektriciteit opwekt. De opgewekte stroom die u niet gebruikt levert u terug aan uw energieleverancier, hier verdient u dus geld mee. HRe combiketels verbruiken nog minder energie en stoten minder CO2 uit dan HR ketels wat HRe verwarmingsketels nog milieuvriendelijker maakt.

beste cv-ketel

De beste CV-ketel

Elk jaar test de Consumentenbond een aantal CV-ketels om te kijken welke de beste is. Dit is erg handig wanneer u een nieuwe CV-ketel gaat kiezen en kopen. Ze kijken hierbij onder andere naar de energiezuinigheid en het rendement van de CV-ketels. Ook wordt er gekeken naar het comfort wat de CV-ketels leveren. Hoeveel warm water levert de CV-ketel binnen een bepaalde tijd en hoe snel komt er warm water uit? Op een gedeelde eerste plaats staan nu de ATAG i36EC en de Remeha Tzerra Plus CW4. Op de derde plaats staat de Vaillant EcoTEC plus VHR 30-34/5-5. De ATAG is een CW5 combiketel, hij vult binnen maar liefst 5 minuten een bad van 100 liter. Erg handig dus als u een grote behoefte hebt aan veel water.

hr-ketel

Vermogen berekenen

Bij het kiezen van een verwarmingsketel is het handig om te weten hoeveel vermogen deze moet hebben. Het vermogen van een verwarmingsketel wordt aangegeven in kiloWatt (kW). Als u benieuwd bent naar het benodigde vermogen in uw woning dan maakt u de volgende berekening: de temperatuur die u wenst in huis x de afmetingen van uw huis in m3 x 3,86. Heeft u bijvoorbeeld een tussenwoning van 400 m3 en wilt u dat het ongeveer 21 graden is in uw huis? In dat geval is de berekening als volgt: 21 x 400 x 3,86 = 32,4 kW. Het is het fijnste dat de woonkamer lekker warm is en dat het op de bovenverdieping wat koeler is. U kunt dus het beste de berekening per kamer maken en de uitkomsten vervolgens bij elkaar op tellen.

cv-ketel vervangen

Prijzen

Na circa 15 jaar is het tijd om uw oude CV-ketel te vervangen en een nieuwe te kopen. U dient met enkele zaken rekening te houden. De kosten verschillen per soort, maar gemiddeld bent u voor normale combiketels tussen de €1.500,- en €3.000,- kwijt, voor een HR ketel €1.500,- tot €3.000,- en voor een HRe ketel circa €11.000,-. De montagekosten liggen gemiddeld tussen de €500,- en €900,-. Het is een behoorlijke investering om een nieuwe combiketel aan te schaffen. U zult echter een hoop besparen op uw energierekening waardoor u vaak binnen 6 jaar het aankoopbedrag al terug verdient.

cv-ketel prijzen

Vrijblijvende offerte aanvragen

Is uw ketel aan vervanging toe en moet er een nieuwe combiketel komen? U heeft gelezen dat u kunt kiezen uit vele verschillende soorten verwarmingsketels, u kunt deze huren, leasen of kopen. Heeft u na het lezen nog vragen over het kiezen of kopen van een nieuwe combiketel? Of bent u benieuwd welke CV-installatie het beste is voor uw woning? Neem gerust contact met onze CV-service. Via ons netwerk van installatiebedrijven komt u gemakkelijk met een CV-installateur bij u in de buurt in contact. U vraagt bij ons kosteloos en geheel vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier. U ontvangt deze spoedig.