Duurzame warmtepomp plaatsen?

Bespaar op de energiekosten!

Warmtepomp Dronten

Wilt u uw huis in Dronten verwarmen zonder gas hiervoor te gebruiken? Kies dan voor een milieuvriendelijke en duurzame warmtepomp! Elektrische warmtepompen gebruiken geen gas en halen warmte uit natuurlijke bronnen. De pomp wordt aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een installateur geeft u hier graag advies over.

Start gratis offerteaanvraag!

Wilt u meer weten over de prijs voor een warmtepomp? Of weten wat de werking is van de warmtepompsoorten? Lees dan snel verder! Op deze pagina vindt u een handig overzicht van alle soorten, de terugverdientijd en de gemiddelde prijzen. Bespaar op de kosten voor de installatie door gratis en vrijblijvende offertes van installateurs uit de omgeving van Dronten te vergelijken! Vul het offerteformulier in.

Voordelen van een warmtepomp

U bespaart op uw energiekosten door een warmtepomp te installeren. U verbruikt dan namelijk geen tot zeer weinig gas voor de verwarmingsinstallaties en warm tapwater. Vanaf 2021 heeft de Nederlandse overheid plannen om alle gasgestookte cv-installaties te verbieden. Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief. Het rendement loopt op tot wel 500%! Daarnaast is het ook geschikt voor het aansluiten op de vloerverwarming. Dit zijn de voordelen:

  • Met de installatie van een warmtepomp verhoogt u de waarde van uw huis in Dronten.
  • U stoot geen CO2 meer uit omdat u geen gas gebruikt voor de verwarming.
  • U bespaart aanzienlijk op de energiekosten en verdient zo de investering weer terug.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen en zet deze om in bruikbare energie. De natuurlijke bronnen zijn de lucht, grondwaterwater en de grond. Warmtepompen die aardwarmte uit de grond halen worden ook wel geothermische systemen genoemd.

De warmte uit de omgeving wordt aangetrokken met een koudemiddel. Er vindt vervolgens in het gesloten systeem verdamping plaats en de condensatie geeft warmte af. De verdamping vindt plaats omdat de druk op de vloeistof wordt verlaagd en verhoogd.

Een warmtepomp wordt soms vergeleken met een airco, omdat deze ook verwarmen en koelen, maar is wel degelijk wat anders. Want een warmtepomp kunt u aansluiten op de verwarming en een airco niet.

Soorten warmtepompen

Elektrische warmtepompen zijn milieuvriendelijke verwarmingssystemen en stoten geen CO2 uit. Er zijn verschillende soorten warmtepompen zonder gas, zoals een lucht-water- en water-water pomp. Op deze pagina leest u meer over de werking van de warmtepompsoorten. U kunt de meeste soorten aansluiten op het bestaande verwarmingssysteem, soms zijn daar wel een aantal aanpassingen in het leidingwerk voor nodig. Met een extra warmtepompboiler verwarmt u tevens warmwater voor sanitair gebruik. U heeft dan altijd beschikking over voldoende warmwater.

Elektrische warmtepompen Dronten

Elektrische warmtepompen zijn milieuvriendelijke verwarmingssystemen en stoten geen CO2 uit. Er zijn verschillende soorten warmtepompen zonder gas, zoals een lucht-water- en water-water pomp. Op deze pagina leest u meer over de werking van de warmtepompsoorten. U kunt de meeste soorten aansluiten op het bestaande verwarmingssysteem, soms zijn daar wel een aantal aanpassingen in het leidingwerk voor nodig. Met een extra warmtepompboiler verwarmt u tevens warmwater voor sanitair gebruik. U heeft dan altijd beschikking over voldoende warmwater.

warmtepomp Dronten

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is één van de goedkoopste opties, maar heeft één nadeel. Deze elektrische pomp kunt u namelijk niet aansluiten op het bestaande verwarmingssysteem. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat namelijk uit een buitenunit en een ventilator. De ventilator blaast de warmte lucht in uw woning. Voordeel is dat u uw huis in Dronten wel kunt koelen. Vaak heeft u in de winter een extra verwarmingstoestel nodig. Een lucht-lucht warmtepompmodel genereert dan waarschijnlijk niet genoeg warmte om uw woning behaaglijk warm te krijgen. Daarnaast heeft u ook nog een warmtepompboiler nodig voor het opwarmen van warmwater.

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp kost gemiddeld tussen de €4.000,- tot €8.000,-.

warmtepomp soorten

Lucht-water warmtepomp

Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp zijn er ook geen boringen in de grond nodig. Deze warmtepomp haalt namelijk de warmte uit de omgevingslucht en absorbeert deze door middel van een condensor met koelmiddel. De buitenlucht wordt aangezogen door een buitenunit en doorgezet naar de binnenunit. In de binnenunit wordt de omgevingswarmte vervolgens gebruikt om het water op te warmen. Een elektrische lucht-water warmtepomp kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en voor warm water voor sanitair en de keuken zonder gas. Deze warmtepomp heeft een terugverdientijd van ongeveer 10 tot 12 jaar.

De prijzen voor lucht-water warmtepompen liggen tussen de €10.000,- tot €15.000,-.

Water-water warmtepomp

Een elektrische water-water warmtepomp heeft twee putten, namelijk een pompput en een retourput. Een retourput van een water-water pomp wordt ook wel lozingsput genoemd. Deze putten worden op een diepte geplaatst tussen de 25 en de 150 meter, afhankelijk van de diepte van het grondwater. Via de pompput wordt grondwater opgepompt en de warmte wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van een verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming. Het koele water wordt via de retourput weer teruggeleid. Het plaatsen van een water-water warmtepompsysteem is niet overal in Nederland mogelijk. Op sommige grondwater-beschermingsgebieden mag namelijk niet zo diep geboord worde voor een water-water pomp.

Water-water warmtepompen kosten gemiddeld tussen de €15.000,- tot €20.000,-.

Grond-water warmtepomp

Grond-water warmtepompen zijn volledige elektrische systemen. De warmtepomp maakt gebruikt van de aardwarmte door opwarming van de zon en door het hete magma diep in de aarde. Er wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst voor het opvangen van de aardwarmte.

Een horizontaal buizennetwerk beslaat ongeveer twee keer het woonoppervlak en ligt op minstens 1,5 meter diepte. Het plaatsen van een verticaal buizennetwerk is ingewikkelder, hiervoor wordt er namelijk tot 150 meter diepte geboord, maar er is minder grondoppervlak nodig. Een grond-water pomp verwarmt u woning in Dronten en levert warmwater.

Een grond-water warmtepompen kost gemiddeld tussen de €15.000,- tot €25.000,-.

Hybride warmtepompen Dronten

Hybride warmtepompen worden gekoppeld aan een hoogrendementsketel. Wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte genereerd springt de ketel bij. Bijvoorbeeld wanneer u een bad wilt vullen of tijdens een koude winterdag. Dit systeem is dus niet volledig zonder gas. Dit warmtepompsysteem bestaat uit een buitenunit. Deze buitenunit zuigt de lucht aan en wisselt dit om in bruikbare warmte. Veel hoogrendementsketels zijn geschikt voor de installatie van de pomp.

Er zijn voor de installatie niet veel aanpassingen nodig en daarom liggen de prijzen lager. Koppel het daarnaast aan een slimme thermostaat, zodat u uw energieverbruik goed in de gaten kunt houden.

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €5.000,- tot €8.000,-.

Voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

Bekijk deze video van RTL Nieuws om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp.

Ventilatiewarmtepompen Dronten

Heeft u een mechanische ventilatie? Dan is het mogelijk om een ventilatiewarmtepomp te plaatsen. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine pomp die warmte uit ventilatielucht haalt en dit effectief gebruikt voor de verwarming en het koelen van een huis. Hierdoor bespaart u op de energiekosten. Hoeveel u bespaart is afhankelijk van de hoeveelheid lucht dat ververst wordt in uw woning in Dronten. Een ventilatiewarmtepomp wordt altijd gekoppeld aan een hoogrendementsketel of een hybride warmtepomp (of spaarpomp). Op de plaats van uw huidige ventilaterbox wordt de ventilatiewarmtepomp geplaatst.

Een ventilatiewaterpomp kost ongeveer €3.000,-. U bespaart jaarlijks op de energiekosten ongeveer €180,- wanneer u ongeveer 1.700 m³. Dit is alleen in combinatie met een hoogrendementsketel.

Lagere energierekening en minder CO2-uitstoot

U verbruikt zeer weinig tot geen gas meer voor warmwater en de verwarming van uw woning wanneer u een warmtepomp laat installeren. Bovendien wordt de CO2-uitstoot een stuk lager.

Soort warmtepompBesparing op energierekening per jaar*Verlaging CO2-uitstoot
Warmtepomp lucht€350,- tot €400,-800 kilo
Warmtepomp bodem€550,- tot €600,-1.000 kilo
Hybride warmtepomp**€200,-800 kilo
Ventilatiewarmtepomp**€180,-600 kilo
*Bij een gemiddeld energieverbruik van 1.700 m³ gas per jaar in een woning met goede isolatie.
** In combinatie met een hoogrendementsketel.

Op zoek naar een milieuvriendelijk verwarmingssysteem?

Laat een installateur een warmtepomp monteren! Vul het offerteformulier in.

Warmtepomp kosten

Wilt u een nieuwe warmtepomp kopen of huren? Een hybride warmtepomp heeft u al vanaf €5.000,-. De installatie is namelijk zeer eenvoudig en er zijn dan weinig aanpassingen nodig. Of wilt u verwarming zonder gas? Een volledig elektrische warmtepomp kost tussen de €4.000,- en de €25.000,-. Een lucht-lucht warmtepompsysteem is het goedkoopste. De prijzen liggen dan tussen de €4.000,- tot €8.000,-. Deze warmtepomp verwarmt echter uw huis en niet het warme water, hiervoor heeft u nog een boiler nodig. De prijs voor een lucht-water warmtepompsysteem ligt iets hoger, vanaf €10.000,-, maar verwarmt uw gehele huis en levert warmwater. De installatie van de andere geothermische systemen, zoals een water-water pomp, kosten meer. Bekijk de prijstabel voor de gemiddelde prijzen van alle soorten.

Wat kost een warmtepomp in 2024?

Soort warmtepompGemiddelde prijs*
Volledig elektrisch
Lucht-lucht warmtepomp€4.000,- tot €8.000,-
Lucht-water warmtepomp€10.000,- tot €15.000,-
Water-water warmtepomp€15.000,- tot €20.000,-
Grond-water warmtepomp€15.000,- tot €25.000,-
Overige soorten
Hybride warmtepomp€5.000,- tot €8.000,-
Ventilatiewarmtepomp€3000,-
*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw en installatie, maar exclusief aftrek van subsidie. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Waar zijn de kosten van afhankelijk?

Zoals u in de tabel al heeft gezien zijn de prijzen zeer uiteenlopend en is dit voornamelijk afhankelijk van het systeem waarvoor u kiest. Een lucht-lucht- of een lucht-water warmtepomp is namelijk eenvoudiger te installeren door een installateur uit Dronten dan een water-water pomp. Voor de installatie zijn dan namelijk diepe gaten in de grond nodig en meer materiaal. Denk hierbij aan het aansluiten van het buizennetwerk onder de grond.

Hybride warmtepompen zijn goedkoper en werken samen met een hoogrendementsketel. U verwarmt uw woning in Dronten echter dan niet geheel zonder gas en ze behalen een minder hoog rendement. Voor een aantal warmtepompsystemen zijn ook nog aanpassingen nodig van het leidingwerk voor de aansluiting. De installatiekosten komen dan hoger te liggen.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd?

Het is lastig te zeggen wat de terugverdientijd is van uw investering. De terugverdientijd is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid warm water dat u gebruikt, het gebruik van de verwarming en de kosten voor de warmtepomp. Wanneer u gemiddeld 1.600 m³ gas gebruikt is de terugverdientijd voor een lucht-lucht warmtepomp ongeveer 10 jaar. De terugverdientijd van hybride systemen is korter, namelijk 7 jaar met hetzelfde gasverbruik. De kosten voor het installeren zijn namelijk lager en daarom verdient u deze investering sneller terug. Warmtepompen die helemaal zonder gas verbruiken behalen echter het hoogst mogelijke rendement.

Subsidie warmtepomp

Wanneer u een nieuwe warmtepomp gaat aanschaffen heeft u recht op een subsidie, de Investeringssubsidie Duurzame Energie genaamd. Deze subsidie ontvangt u wanneer u een volledig elektrische- of een hybride pomp laat plaatsen. Ook voor de montage van een warmtepompboiler of zonneboiler is er een speciale subsidie. Een voorwaarde is dat het vermogen van het systeem niet hoger mag zijn dan 70 kW en het moet een onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Voor de installatie moet u een deskundig installateur uit de omgeving van Dronten inschakelen. De subsidie geldt voor bijna alle warmtepompsoorten, maar niet voor een lucht-lucht warmtepomp. Lees meer over de voorwaarden, de subsidiebedragen en het aanvragen op rvo.nl.

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de totaalprijs!

Vul het offerteformulier in, ontvang een aantal aanbiedingen en bespaar tot wel 40%.

installatie van warmtepomp Dronten

Warmtepomp installatie Dronten

Alleen wanneer u de warmtepomp laat installeren door een erkend installateur uit de regio Dronten is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. De installatie is voornamelijk afhankelijk van het warmtepomptype waar u voor kiest. Lucht-lucht- en lucht-water warmtepompen zijn het gemakkelijkste om te plaatsen. Deze bestaan uit een buitenunit en een binnenunit en er zijn geen boringen nodig.

De installatie van geothermische systemen, die gebruik maken van aardwarmte (grond-water en water-water) is ingewikkelder. Hierbij is het nodig om een buizennetwerk in de grond aan te brengen. De duur van de installatie is ongeveer 1 dag tot 1 week, afhankelijk van het pomptype.

warmtepomp installeren met zonnepanelen

Warmtepomp met zonnepanelen

Een warmtepomp kunt u uitstekend combineren met zonnepanelen. De zonnepanelen versterkt de werking van een warmtepompsysteem en wekken meer energie op. De panelen gebruiken het zonlicht en deze warmte wordt met een omvormer omgezet in bruikbare energie. Omdat een warmtepomp in de koudere maanden een minder hoog rendement behaalt, is de combinatie met zonnepanelen ideaal. De zonnecollectoren helpen dan met het opwekken van stroom.

Het is nodig om een buffervat te plaatsen voor het opslaan van warm water voor de verwarming, vloerverwarming en tapwater. Een buffervat heeft verschillende kamers, zodat het water voor de verschillende doeleinden niet met elkaar in aanraking komen.

zonneboiler met warmtepomp

Warmtepomp met zonneboiler

Het verschil tussen een zonneboiler en een zonnepaneel is dat een zonnepaneel zonlicht gebruikt en de zonnecollectoren van een boiler de warmte van de zon. De zonneboiler zit een vloeistof. Deze vloeistof wordt opgewarmd tot wel 90 graden Celsius en verwarmt zo warm water. U kunt de boiler verbinden met een hoogrendementsketel, maar ook op een warmtepomp voor verwarmen zonder gas. Wanneer het water te hoog wordt, wordt er koud leidingwater aan toegevoegd om het te koelen. Er wordt ook vaak een naverwarmer geplaatst om te zorgen dat u altijd beschikking heeft over voldoende warmwater. Bekijk de website rvo.nl voor meer informatie over het ontvangen van een subsidie.

stadsverwarming met warmtepomp Dronten

Warmtepomp en stadsverwarming

Soms wordt er gedacht dat de installatie van een warmtepomp niet mogelijk is, wanneer er stadsverwarming gebruikt wordt. Dit is gelukkig niet het geval. Er wordt vaak gekozen voor een lucht-lucht warmtepomp, maar ook een water-lucht of een hybride pomp is een goede optie. Nadeel is dat u het vastrecht van de stadsverwarming moet blijven betalen wanneer u kiest voor een hybride warmtepomp. Wilt u uw stadsverwarming inruilen voor een duurzaam verwarmingssysteem zonder gas? Dan moet u vaak nog wel een bedrag betalen voor het beëindigen van het contract. Neem contact op met uw leverancier in Dronten voor de voorwaarden.

Onderhoud en reparatie

Net als met een hoogrendementsketel of ander verwarmingssysteem moet u een warmtepomp regelmatig laten onderhouden. Dit is bevorderlijk voor de werking, maar voorkomt ook storingen of andere defecten. Onderhoud bestaat uit het schoonmaken van het systeem, het vervangen van versleten kleppen, de reparatie van kapotte onderdelen en het bijvullen van de waterdruk. Wanneer u een warmtepompsysteem gaat aanschaffen krijgt u standaard twee jaar garantie. Sommige merken breiden dit uit tot vijf jaar, mits u jaarlijks een inspectie door een erkend installateur uit Dronten laat doen. Het is vaak goedkoper om een onderhoudscontract af te sluiten. De kosten voor onderhoud en reparatie zijn dan vaak lager.

Bekende merken

Bent u van plan om een warmtepomp te kopen? U heeft dan de keuze uit een aantal bekende merken. Kies bijvoorbeeld voor het aanschaffen van een warmtepomp van Vaillant. Vaillant heeft een aantal duurzame en elektrische warmtepompen, bijvoorbeeld met een buitenunit genaamd aroTHERM. Een ander bekend merk is Inventum. Inventum heeft onder andere de Ecolution ventilatiewarmtepomp, ook wel Spaarpomp genoemd. U kunt ook nog kiezen voor Carrier, Itho Daalderop, Daikin en Nefit. Nefit staat bekend om de innovatieve producten, bijvoorbeeld de Nefit Solarline.

installeren warmtepomp Dronten

Voordelen warmtepomp installateur Dronten

Het installeren van een warmtepomp is niet iets wat u gemakkelijk zelf kunt doen. Hiervoor moet u een installateur inschakelen. Deze specialist weet precies wat er nodig is en zorgt voor een perfecte installatie. Daarnaast geeft de hij u graag deskundig advies over het meest geschikte systeem voor uw huis.

Waarom een installateur inschakelen uit de regio Dronten?

  • De installateur zorgt voor een goede installatie en dit is bevorderlijk voor werking van de warmtepomp.
  • Voor het boren in grond naar aardwarmte is vakkennis en speciale apparatuur nodig.
  • Een warmtepomp werkt alleen goed wanneer er een goede afstemming is tussen de woning en alle andere installaties (bijvoorbeeld de vloerverwarming of ventilatie).
  • Om een subsidie te ontvangen moet u een erkend installateur inschakelen voor de installatie.
kosten warmtepomp

Warmtepomp offertes op maat vergelijken

Door een warmtepomp te installeren verwarmt u uw huis zonder gas. Er zijn verschillende warmtepompsoorten waar u uit kunt kiezen. Deze systemen halen warmte uit natuurlijke bronnen, zoals de lucht, de grond en water. Er is ook nog een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met een hoogrendementsketel. U gebruikt in dit geval nog wel gas, maar wel aanzienlijk minder. Schakel een installateur in voor de installatie en het aansluiten van een warmtepomp.

Bespaar op de kosten door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken. Vul hiervoor het offerteformulier in en u ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen van specialisten uit de regio Dronten. Vergelijk en bespaar tot wel 40%!

In ons netwerk vindt u tevens specialisten voor cv-service, loodgieters en ervaren dakgootspecialisten.